browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Po stopách slovinské kuchyně

Slovinsko
Posted by on 07/05/2018

Slovinsko je malá země tísnící se mezi Itálií, Chorvatskem a Rakouskem. Její poloha a podnebí ovlivňovaly i místní kuchyni. Ta je zajímavou kombinací italské, balkánské a rakouské kuchyně.

slovinsko gastronomie

Italská kuchyně

Pravděpodobně největší vliv měla kuchyně italská. Je to dáno poměrně velkou italskou menšinou, která ve Slovinsku žije. V restauracích narazíte na nejrůznější druhy výborných těstovin a pizzy. Italské chutě měly vliv i na přípravu masa, a proto je zdejší specialitou krůtí steak s gorgonzolovou omáčkou. Místo klasické slaniny se používá spíše pancetta, typ italské slaniny vyráběné z bůčku, nakládané s mořskou solí a pepřem. Olivový olej, na kterém se převážně vaří, se kvůli podnebí vyrábí v malém množství, a proto se hlavně dováží z Itálie.

Rakouská kuchyně

Co si představíte, když se řekne „rakouská kuchyně“? Samozřejmě vídeňský řízek a štrúdl. Obojí je zde ve velké oblibě. A na rozdíl od většiny balkánských států ve Slovinsku v obchodě najdete i klasický chléb a ne jen bílé veky.

Balkánská kuchyně

Hlavním zástupcem balkánské kuchyně je ajvar. Čalamáda z paprik se vyrábí jak v zelené, tak v červené variantě (dle použitých paprik). Přidává se do něj také lilek, česnek a v případě pálivé varianty chilli. Jeho receptura se liší dle oblasti, podobně jako u pečených paprik. Ajvar se podává hlavně k masu, ale je dobrý i jako pomazánka na chleba.

Slovinsko Alpy

Slovinská kuchyně od severu na jih

Na severu Slovinska jsou Alpy s rozlehlými pastvinami a díky tomu se zde vyrábí výborné sýry. Nejen z kravského, ale také z ovčího mléka. Samozřejmostí je i produkce kvalitního masa, které je však o něco dražší, než jsme zvyklí v Čechách. V okolí řeky Soči se hojně podávají pstruzi. Na zahrádkách místních Slovinců najdete hlavně brambory, fazole a občas i papriky.

Jih Slovinska je ovlivněn mořem, kterého Slovinci mají sotva 40 km. Vládne zde především středomořská kuchyně s plody moře. Na zahrádkách se pěstují bylinky (rozmarýn, tymián a bazalka), rajčata, papriky a další zelenina. V malém množství se pěstují olivy. Pochoutkou, která se vyskytuje nejen ve Slovinsku, ale také na Balkáně a v Itálii je pršut. Ve Slovinsku je vyhlášený především ten z krasové oblasti. Hlouběji ve vnitrozemí leží oblasti Vipava a Goriška Brda s rozlehlými vinicemi. Slovinci si potrpí více na víno než na pivo. Pěstuje se tu převážné víno bílé, ale také lahodné odrůdy červeného Merlotu. Místní specialitou je také Borovničeves, borůvkový velmi sladký likér s 30 – 50% alkoholu.

Slovinská kuchyně je průnikem tří odlišných gastronomických světů, a z každého si Slovinci vybrali opravdu to nejlepší.

Po stopách slovinské kuchyně
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

HTML tags are not allowed.